הדרך הטובה ביותר להתכונן למבחני פסיכומטרי היא על ידי תרגול המבחנים עצמם. ניתן למצוא באינטרנט דוגמאות רבות למבחנים פסיכומטרי שהיו בעבר ולתרגל אותם. המבחנים כוללים גם את הפתרונות, כך שלמעשה ניתן לבדוק את עצמכם.
מבנה הבחינה הפסיכמוטרית
הבחינה בנויה משמונה פרקים ומטלת כתיבה להלן הסבר על מבנה הבחינה הפסיכומטרית ומה היא כוללת:
- מטלת כתיבה – מדובר כאן בכתיבת חיבור ומטלה זו נמשכת כ-30 דקות. חלק זה בבחינה הפסיכומטרית מהווה כ-25% מהציון, כחלק מ"חשיבה מילולית".
- מבחן אמריקאי: שמונה פרקים הכוללים שאלות אמריקאיות. לכל שאלה יש בממוצע כארבע תשובות, כל פרק אורך כ-20 דקות. במהלך פרק זה של השאלון האמריקאי, אין הפסקות בין השאלות. ישנה רק הפסקה קצרה אחת בלבד המתקיימת בין מטלת הכתיבה לפרק הכולל את השאלות האמריקאיות.
בשורה התחתונה, בחינה זו אורכת כ-190 דקות. במילים אחרות, מדובר על בחינה שאורכה כשלוש שעות ועשר דקות. שניים מתוך שמונת הפרקים של השאלונים האמריקאים הם פרקי פיילוט שהציון שלהם מחושב, אך לא ניתן לדעת מהם פרקי הפיילוט בבחינה.
איזה ידע מבחן הפסיכומטרי בודק?
מבחן הפסיכומטרי בודק את ידע הנבדק בשלושה התחומים הבאים:
- חשיבה כמותית: חלק זה בבחינה בודק את יכולת החשיבה המתמטית של הנבדק. לא מדובר כאן בידע מתמטי, כך שלמעשה ניתן להספיק בשלוש יחידות על מנת לפתור את השאלות בחלק זה של הבחינה.
- חשיבה מילולית: פרק זה של המבחינה בודק את יכולות הבנת הנקרא של הנבדק. בנוסף, ישנה גם מטלת כתיבה הבודקת את יכולת הנבחן לכתוב מאמר או פסקת דעה בנושא אקראי נתון.
- אנגלית: חלק זה במבחן הפסיכומטרי בודק את את היכולת של הנבדק להבין אנגלית כתובה בלבד. חלק זה בפרק אינו כולל בקיאות ברבדים אחרים של השפה ורובו מתמקד באוצר מילים.
מבחני פסיכומטרי – מידע על רמות קושי
בחינות הפסיכומטרי מתחלקות לרמות קושי שונות. הציון הסופי המתקבל בבחינה הפסיכומטרי מושפע גם מרמת הקושי של הבחינה. כלומר, אם רמת הקושי של הבחינה גבוהה יותר, כך כמות הפעמים שאפשר לטעות על מנת להגיע לציון מסוים גבוהה יותר. עם זאת, חלק לא מבוטל מהנבחנים לא ישימו לב להבדלים משמעותיים ברמת של הבחינה הפסיכמוטרית. מדובר על מדד ממוצע של קושי. בסופו של דבר, הציון משוכלל בהתאם, כך שלרמת הקושי של הבחינה אין השפעה משמעותית על הציון הסופי שמתקבל בבחינה.
דוגמא להבדלים ברמת הקושי בבחינה
דוגמא לרמת קושי ניתן לראות בבחינה בפרקי האנגלית: בבחינה ברמת קושי גבוהה, קיימת האפשרות לטעות חמש או שש טעויות ולקבל פטור. בבחינות ברמת קושי בינונית קיימת האפשרות לטעות ארבע פעמים. בבחינות שרמת הקושי בהן מתחת לממוצע ניתן לטעות לכל היותר כשלוש פעמים.